5 gouden tips voor een goed gesprek
“Ja maar, ik ken je toch… dat hoef je me niet te vertellen!”
Wanneer je al lang als stel samen bent, denk je gemakkelijk te weten wat de ander denkt, voelt en hoe die in elkaar zit. En niets is zo irritant als verkeerde aannames, met ruzie tot gevolg. We vergeten vaak echt met elkaar te praten. Goede communicatie zorgt voor meer verbinding en voorkomt spanningen. Goed communiceren kan iedereen leren en dat is hoopvol, want daarmee is voor ieder stel de relatie te verbeteren. Het vraagt om veel oefenen, maar hier alvast 5 gouden tips voor een goed gesprek:
1. sluit aan
Sluit tijdens een gesprek op je partner aan bij wat hij/zij zegt, voelt en uitstraalt. Je kunt in eigen woorden de inhoud herhalen en dezelfde lichaamstaal, stemgebruik of houding aannemen. Benoem ook wat je ziet aan emoties: “Ik zie dat je boos bent.” Jouw geliefde voelt zich dan eerder begrepen en voelt je betrokkenheid. Dat voorkomt vaak ruzie.
Heel vaak gaat het al meteen mis doordat een van de twee niet werkelijk interesse toont of de ander serieus neemt als de ander iets wil vertellen. Dat roept meteen irritatie op of een gevoel van afzijzing. Een veilige basis voor een gesprek begint dus bij aansluiting.
2. Luister met aandacht
Laat merken dat je actief luistert door je partner aan te kijken, te knikken, te glimlachen, te hummen en een korte reactie te geven zoals 'o, ja', 'nee, toch', 'a ha, 'vertel eens'. Neem een lichaamshouding aan die interesse uitstraalt. Val je partner niet in de rede en geef tijdens het luisteren onmiddellijk aan als je door storingen geblokkeerd raakt om te luisteren.
3. Sta open
Stel open, stimulerende vragen, zoals Vertel eens? of Hoe werkt dat bij jou?
Zo verkrijg je niet alleen informatie van jouw partner, die oordelen en aannames wegnemen, maar je geeft hiermee ook aandacht. Tegelijk breng je door vragen bewustwording teweeg. Je kunt de ander sturen en op een positieve manier de confrontatie aan gaan, zonder in conflict te raken. Met open vragen kun je dus in 1 klap veel bereiken! Maar pas op met ‘waarom’-vragen, daar zit vaak een verwijtende ondertoon in.
4. Vat samen
Breng houvast en helderheid aan in jullie gesprek door in je eigen woorden kort de essentie te herhalen van wat de ander vertelde. Vraag daarna of dit klopt! Zo voorkom je makkelijk misverstanden en jouw partner zal zich meer begrepen voelen. Ook is het voor jezelf een stok achter de deur om heel goed naar de ander te luisteren.
5. Wees eerlijk
Voor een veilige en gelijkwaardige relatie is het belangrijk om zelf ook open te zijn in jouw mening en feedback. Tijdens het luisteren kun je al prima jouw visie vormen, stel deze nog even uit en vertel deze na het luisteren in een ‘ik-boodschap’, zo actueel mogelijk in het hier en nu. Wees duidelijk en concreet, zonder oordelen of verwijten. Beschrijf vooral het effect dat je partner op jou heeft, zonder interpretaties.
Succes met het toepassen van de tips. Wees niet te streng voor jezelf, oefen er gewoon steeds weer mee. En oefen in het begin ook niet alles tegelijk. Alleen al beter worden in open vragen stellen is best een uitdaging en levert op zichzelf al veel op.
En een andere leuke optie: je kunt ook samen jullie gesprekken evalueren op deze vijf punten om zo te bekijken wat er beter kan en wat jullie al goed doen.
Je zult zien dat gesprekken dan steeds makkelijker verlopen en dat het leuk wordt om zo te werken aan aan je relatie.
Komen jullie er samen niet uit? Ik help jullie graag om hiermee aan de slag te gaan in mijn praktijk voor relatiecoaching.