Bij vrouwen werkt dat precies omgekeerd dan bij mannen…

“Sorry schat, nu niet…”

Bij veel heterostellen die al wat langer samen zijn, verdwijnt de spontane seks uit hun relatie. In het begin is er zoveel passie en verlangen dat het meestal vanzelf gaat. Maar als alles wat gewoner wordt, vallen deze prikkels vaak weg, terwijl de behoefte er van beide kanten nog steeds is. Helaas zijn er behoorlijk wat stellen met een opgedroogd seksleven, terwijl seks een belangrijk bindmiddel is in een relatie. En het maakt een relatie exclusief.

verbinding met lijf en hart

Wat het extra lastig maakt, is dat mannen en vrouwen over het algemeen een andere motivatie hebben voor seks. Vrouwen kunnen zich vaak pas goed open stellen voor seks na emotionele verbinding. De ‘aanknop’ voor seks zit bij vrouwen in het hoofd en hart.
Veel mannen hebben juist eerst lichamelijke verbinding nodig om emotioneel intiem te worden. ‘Eerst seks, dan praten’. Je begrijpt dat je zo dus lang kan wachten op elkaar. Het is geen wonder dat de seks er dan niet van komt.
En wie heeft de schuld? Niemand. Het is de kip of het ei.

In mijn praktijk leg ik regelmatig uit hoe dit mechanisme tussen een man en een vrouw werkt. Ik zal nooit vergeten hoe een cliënte hier een keer op reageerde. Met een sierlijk armgebaar ze zei: “bij mannen werkt het deze kant op”, haar hand zwaaiend vanuit haar schoot naar haar hoofd, … “en bij vrouwen werkt het deze kant op”, haar hand wapperend van hoofd naar schoot. “Simpeler kun je het niet uitleggen!” riep ik. “Die houd ik erin!”


Elkaar helpen herinneren

Misschien kunnen we als geliefden dit gebaar vaker naar elkaar maken om ons eraan te herinneren dat we allebei wat water bij de wijn moeten doen. Wijsheid van beide kanten is dan op zijn plek. Blijf niet koppig wachten op de ander. Het lijkt soms een grote hobbel om tot seks te komen (en er spelen ook zeker vaak meer belemmerende factoren mee). Maar als je weet hoe het bij de ander werkt en je komt elkaar iets tegemoet, dan verlagen jullie samen de drempel. Zo krijg je uiteindelijk toch beiden waar je naar verlangt.
En wees niet te kritisch naar elkaar, je kunt hierin samen groeien en zo op een laagdrempelige manier werken aan je relatie.

Vind je dit een interessant thema? In het boek ‘Onze Liefde’, van relatietherapeut Ingeborg Bosch, wordt dit vanuit het perspectief van verbinding ook mooi belicht. Een mooi werkboek voor stellen!

Komen jullie er samen niet uit? Relatiecoaching biedt wellicht hulp?

Anne-Marije Poorter

Mijn naam is Anne-Marije Poorter en ik ben 42 jaar. Ik ben getrouwd en heb twee prachtige kinderen. Jarenlang heb ik met plezier in het Hoger Onderwijs mensen gecoacht. Hierin ontwikkelde ik aandacht en betrokkenheid, en vooral de kunst van het onbevooroordeeld en open kunnen luisteren. Ik merkte dat ik het coachen verder wilde voortzetten in een eigen praktijk, maar dan wel binnen een gebied waar echt mijn hart ligt: de liefde. Al sinds mijn jeugd fascineert dit onderwerp mij mateloos. Mijn persoonlijke ervaringen in relaties versterkten deze interesse. Vooral de grote beproeving die ik met mijn man kreeg bij de geboorte van ons blinde en langdurig zieke kind. Hoe blijf je dicht bij elkaar en houd je tijd voor elkaar?
Vanuit die fascinatie heb ik mij omgeschoold tot relatiecoach en mijn praktijk gestart op een prachtige plek in Putten op de Veluwe.

https://www.poorter-relatiecoaching.nl/overmijzelf
Vorige
Vorige

Relatieproblemen na bevalling? 5 oorzaken

Volgende
Volgende

Kun je ontrouw in je relatie voorkomen?