Kun je ontrouw in je relatie voorkomen?
Toen ik kind was en het leven simpel leek, riep ik vaak:
‘Ik zorg wel dat mijn man later bij mij blijft, ik maak het gewoon gezellig!’
Inmiddels weet ik wel beter… gezelligheid is niet voldoende.
En de grote vraag is: kun je voorkomen dat je partner je ontrouw is?
Bij veel stellen zie ik dat ze elkaar willen veranderen in de hoop dat hun relatie beter wordt. Maar de ander zal alleen veranderen als jij zelf verandert, want je zit in een dynamiek waarin je met elkaar meebeweegt. Wanneer je dus bijvoorbeeld de verbinding kwijt bent, kun je door een andere manier van communiceren weer meer contact krijgen.
Vaak voelt bij verwijdering de communicatie niet meer veilig en je kunt zelf al veel doen om deze weer bemoedigender en positiever te maken. Je geliefde zal daardoor vervolgens ook weer meer toenadering zoeken. Toch heb je daar natuurlijk nooit helemaal grip op. Als je geliefde zich bijvoorbeeld moeilijk kan hechten of met eigen problemen worstelt, lukt het niet om alleen met je eigen gedrag jullie relatie verbeteren. En je hebt nooit invloed op hwelke keuzes je geliefde maakt.
ontrouw is een vlucht
Een relatie is een samenwerking en als de verbinding echt sterk is, is de kans op ontrouw erg klein. Ontrouw komt namelijk altijd voort uit een gemis binnen de relatie. Wat doe je wanneer je problemen, verdriet of eenzaamheid ervaart en je hebt de ander nodig om deze emoties te reguleren, maar je kunt hem of haar niet bereiken? Dan vlucht je. Je wilt er weer toe doen, je wilt het leven voelen, je wilt aandacht, je wilt de pijn niet voelen. Je vlucht in de verdoving van een spannende nieuwe liefde. Het zorgt voor dopamine in je lijf, net als bij alcohol en drugs. Omdat je er zo goed op gaat en je slechte gevoelens worden afgesloten, voel je minder makkelijk schuld. Soms zelfs zorg je ervoor dat de verbinding met je partner alleen nog maar slechter wordt, zodat je niet met jezelf in tweestrijd komt.
vormen van verbinding
Wat dus het beste helpt om ontrouw te voorkomen is elkaar niet te verliezen. Hoe druk en gestrest je ook bent en hoe veel je ook meemaakt, blijf contact maken en elkaar vertellen wat er in jullie omgaat. Verbinding is altijd wat een relatie sterk houdt. Er zijn verschillende vormen van verbinding:
Lichamelijke aantrekkingskracht (knuffelen en sex)
Emotionele intimiteit (je binnenwereld delen)
Samen dingen doen en interesses delen
Zelfde normen en waarden
Soulmates (diepe verbinding op zielsniveau)
Filosofisch (verbinding door gesprekken)
Gedeelde levensstijl
Je hoeft niet op alle niveau’s verbonden te zijn. Bij elk stel zijn er een paar vormen van verbinding prominent aanwezig. Dit wordt ook bepaald door de taal van de liefde die voor iedereen weer anders is vanuit hun hechting. Je kunt dit same onder de loep nemen om te checken wat voor jullie belangrijke vormen van verbinding zijn en hoe sterk dit is. Zo kun je gemakkelijk aan wat knoppen draaien in je relatie om te zorgen dat je elkaar niet verliest.
Taal van de liefde
Wanneer je allebei een heel verschillende taal van de liefde hebt, kan het helpen om elkaar wat tegemoet te komen in deze talen. Dat is een vorm van bemoedigende communicatie. Als je weet dat jouw geliefde verbinding voelt door dienstbaar naar elkaar te zijn, maar jij juist liever wilt knuffelen om contact te maken, dan kun je juist een liefdesgebaar maken door een klusje voor hem of haar te doen. De kans is groter dat je geliefde zich daarna openstelt voor knuffelen. De emotionele verbinding blijft altijd een heel belangrijke. Weten wat er in elkaar omgaat voorkomt onzekerheden en onbegrip. Daardoor blijf je alles goed naar elkaar uitspreken.
vertrouwensbasis
Verwijdering ontstaat vaak door conflictvermijding, je bent dan niet meer jezelf bij elkaar en gaat elkaar uit de weg, vult voor elkaar in en gaat elkaar ontzien uit angst voor wrijving. Of het wordt een (stille) ruzie waarin je frustraties naar elkaar toe opkropt. De communicatie wordt dan ontmoedigend, soms zelfs minachtend. Uit machteloosheid probeer je dan op een negatieve manier toch contact met elkaar te maken.
Dat alles wil je ten alle tijden voorkomen. Dus blijf investeren in een vertrouwensbasis. Blijf in contact met jezelf en deel je binnenwereld (je gedachten, behoeften, verwachtingen en gevoelens).
wake-up call
Als dat alles toch niet lukt, grijp dan de verwijdering of de ontrouw aan als een wake-upcall om je relatie te verdiepen en te versterken. Dat kan bijvoorbeeld in een relatiecoachtraject. Ontrouw hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Door bewust te worden van jullie negatieve relatiedynamiek, weer open te communiceren, en het trauma van de ontrouw samen te verwerken, kun je werken aan een (nieuwe) verstrouwensbasis. Vaak kom je er dan samen zelfs nog mooier uit!
Hoe kun je de kans op ontrouw verkleinen?
Hierbij nog wat tips:
Beide geliefden moeten voldoende uit hun relatie halen wat ze nodig hebben. ‘Een beetje geven en een beetje nemen’, wordt ook vaak gezegd. Dat betekent dus wederzijds begrip voor elkaars wensen en hierin elkaar tegemoet komen.
Blijf open en respectvol met elkaar praten over irritaties, sleur en wrok naar elkaar. Benoem het tijdig zodat dit niet onderhuids woekert en onnodig groot wordt.
Gaat het niet goed met je relatie? Keer elkaar dan juist niet de rug toe. De oplossing voor deze problemen ligt binnen je relatie en niet daarbuiten. Vlucht dus niet in schijnoplossingen. Deel het met elkaar. Samen los je het op!
Fantaseren over anderen is een vlucht. De stap naar werkelijkheid is soms makkelijk gemaakt. Vaak is een fantasie een teken van een gemis in je relatie. Besteedt niet teveel aandacht aan de fantasie en praat samen over het gemis.
Zorg dat het verlangen naar elkaar in je relatie blijft bestaan. Als dit is verdwenen, zijn er allerlei manieren om de aantrekkingskracht te vergroten. Het boek ‘Erotische intelligentie’ van relatietherapeut Esther Perel is een geweldige handleiding om dit te leren beheersen.
En last but not least: de belangrijkste basis voor een duurzame liefdesrelatie is vriendschap. Dat gaat om samen dingen delen en ondernemen, je verbonden voelen en een basis hebben waar je samen op terug kunt vallen als het op andere vlakken in de liefde minder goed gaat.
Komen jullie er samen toch niet uit? Relatiecoaching helpt!
Lees ook mijn blog Samen verder na ontrouw.